Wiadomości

Warszawa (3 marca 2017)

W walce o samorząd – debata OPOS w Warszawie

Debatę o przyszłości samorządów zorganizowało w dniu 1 marca 2017 r.  Ogólnopolskie Porozumienie Organizacji Samorządowych, które zrzesza ok. tysiąca gmin. W Sali Kolumnowej Sejmu spotkało się ponad 200 wójtów, burmistrzów i prezydentów miast. W debacie uczestniczył również Henryk Brzyszcz Burmistrz Konstantynowa Łódzkiego i Prezes Stowarzyszenia Związku Gmin i Powiatów Regionu Łódzkiego. Debata w Sejmie została zorganizowana podczas prezydencji Stowarzyszenia Związku Gmin i Powiatów Regionu Łódzkiego w ramach Ogólnopolskiego Porozumienia Organizacji Samorządowych.

Henryk Brzyszcz, który przewodzi prezydencji OPOS w pierwszym półroczu tego roku podkreślał, że „samorządowiec nie istnieje w przestrzeni publicznej bez zaufania lokalnej społeczności. Dlatego, to co teraz jest zapowiadane przez przedstawicieli strony rządzącej pod szyldem kadencyjności to ograniczenie samodzielności lokalnej społeczności w decydowaniu o wyborze osób mających pełnić funkcje organu wykonawczego. Chcemy aby nasz przekaz dotarł do wszystkich Polaków, te zmiany które proponuje rząd to ograniczane praw obywatelskich. Z góry narzucone, autorytarne zapisy odbierają możliwość powiedzenia „tak” lub „nie” danemu samorządowcowi”.

– Dwukadencyjność, jedna tura wyborów wójtów, burmistrzów i prezydentów miast, likwidacja jednomandatowych okręgów wyborczych. To propozycje PiS, o których słyszymy z mediów. Ale nie wiemy, nad czym naprawdę partia pracuje. Musimy zacząć działać, bo któregoś dnia okaże się, że już przegłosowano ustawy, a prezydent je podpisał – mówił prezydent Nowej Soli Wadim Tyszkiewicz. Samorządowcy przestrzegali, że PiS chce scentralizować władzę w Polsce, bo Jarosław Kaczyński nie ufa społeczeństwu obywatelskiemu.

Były prezes Trybunału Konstytucyjnego i jedyny żyjący twórca obowiązującej ustawy
o samorządzie lokalnym Jerzy Stępień przypomniał, że prace nad nią trwały długo i były poprzedzone wieloma konsultacjami, a PiS niczego nie konsultuje. Zdaniem Stępnia propozycja wprowadzenia ograniczenia urzędowania wójtów, burmistrzów
i prezydentów do dwóch kadencji jest niezgodna z konstytucją. – To również brutalny atak na bezpośrednie prawa wyborcze – powiedział Stępień.

Były prezydent Poznania Ryszard Grobelny rządził miastem przez cztery kadencje.
W ostatnich wyborach przegrał. Wczoraj mówił: – Jeśli obywatele chcą zmienić prezydenta, to mogą to zrobić bez wprowadzania dwukadencyjności. Ja jestem tego najlepszym przykładem.

– Jeśli samorządowcy będą mogli pracować tylko przez dwie kadencje, to niech takie samo prawo obowiązuje posłów. Kiedy nie będziemy mogli pracować w samorządzie, pójdziemy do Sejmu – ironizował Jacek Sauter, burmistrz Bytomia Odrzańskiego (rządzi tam od 25 lat).

Poseł PO Tomasz Siemoniak podkreślał, że PiS jest na wojnie z samorządami. Chce im odebrać ważne instytucje i podporządkować je administracji rządowej. Chodzi m.in.
o wojewódzkie fundusze ochrony środowiska, ośrodki doradztwa rolniczego
i powiatowe urzędy pracy. – PiS chce też podporządkować rządowi regionalne izby obrachunkowe, które kontrolują budżety gmin. Jeśli tak się stanie, rząd będzie miał narzędzia, by w każdej chwili odwołać wójta czy radę gminy i wprowadzić swojego komisarza – ostrzegał poseł PO.

Siemoniak zapowiedział, że Platforma będzie współpracować z Nowoczesną i PSL przed wyborami samorządowymi. Zaznaczyć należy, że na zaproszenie OPOS  do debaty nie odpowiedział Jarosław Kaczyński i Paweł Kukiz, a przedstawiciel Kancelarii Prezydenta wymówił się innymi zajęciami.